مکانیسم مقاومت داروئی در باکتریها  (بخش اول)

مکانیسم مقاومت داروئی در باکتریها

بدون شک مهمترین آنتی بیوتیک ها، آنتی بیوتیک های مهار کننده سنتز دیواره سلولی هستند. دسته مهم این آنتی بیوتیک ها شامل آنتی بیوتیک های بتالاکتام می باشد که شامل کارباپنم ها، سفالوسپورین ها، سفامایسین ها، منوباکتام ها و پنی سیلین ها هستند. امروزه مقاومت به این انتی بیوتیک ها بسیار رایج بوده بطوریکه اغلب عوامل ایجاد کننده عفونت های بیمارستانی به اغلب این داروها مقاوم شده اند. با توجه به این که کنترل و درمان عفونت های ناشی از این باکتریها مستلزم اشنائی با مکانیسم های ایجادکننده مقاومت می باشد در این مقاله و مقالات بعدی اشاره ای کوتاه به نحوه مقاومت باکتریها به انتی بیوتیک می گردد.

 مقاومت به آنتی بیوتیک های بتالاکتام

مقاومت اکتسابی باکتری ها به آنتی بیوتیک هاي بتالاکتام، احتمالاً از طريق جهش ژن های کروموزومی یا انتقال از راه پلاسمید بدست آمده است. عموماً تغییرات وابسته به کروموزوم درحساسیت به آنتی بیوتیک های بتالاکتام شامل تغییر در نفوذ پذیری آنتی بیوتیک یا تغییر در توانایی پروتئین های باندکننده به پنی سیلین ها ( PBP)  برای شناسایی آنتی بیوتیک ها می باشد. اما بعضی از بتالاکتامازها توسط کروموزوم کد می شوند. مقاومت کد شده توسط پلاسمید نسبت به بتالاکتام ها، همیشه بصورت معرفی یک ژن بتالاکتاماز می باشد.

(1)   تغییر در نفوذپذیری باکتری.

            نفوذپذیری باکتریها نسبت به بتالاکتام ها، ممکن است در اثر تغییر در پورین ها یا تغيير در لیپوپلی ساكارید های غشاء خارجی، کاهش یابد. غشاء خارجی باكتريهاي گرم منفی بصورت غیر قرینه است، یعني پورین ها و لیپوپلی ساکارید درقسمت خارجی آن قرار دارند. اشريشیا کلی حدود105× 1 مولکول پورین درهر سلول دارد كه می تواند بصورت های کانالهای بزرگ (OmpF)یا کوچک (OmpC) باشد. در ابتدا، وقتی كه غشاء خارجی اشریشیا کلی دارای کانال های OmpC شده است ، کاربنی سیلین و سایر داروهایی که معمولاً به آهستگی نفوذ می کنند، بطور اساسی قادر به ورود به باکتری نیستند. برخلاف سویه های اشریشیا کلی، سویه های انتروباکتر کلوآكه و سودوموناس ائروژینوزا به وضوح با تغییر در ترکیب لیپوپلی ساکاریدشان در مورد حساسیت به پنی سیلین با اشریشیا کلی تفاوت دارند.

(2) تغییر در افینیتی اهداف آنتی بیوتیک          

دومین مکانیسم مقاومت به آنتی بیوتیک های بتالاکتام شامل تغییر در تمایل PBP ها نسبت به آنتی بیوتیک های بتالاکتام می باشد. بزرگترین ضربه کلینیکی حاصل از این مکانیسم، ظهور استافیلوکوک اورئوس های مقاوم به پنی سیلین بوده است. سایر باکتری هایی که مقاومت شان نسبت به بتالاکتامها بدليل تغییر در PBP است عبارتند از: کلستریدیوم پرفرنژنز (مقاومت به تمام پنی سیلین ها)، هموفيلوس انفلوانزا و سراشیا (مقاومت به سفالوسپورین هاي نسل سوم و بعضی از پنی سیلین ها) و نایسریا گونوره آ و استرپتوکوک پنومونیه (مقاومت به پنی سیلین G ).

(3) نقص در القاء اتولیز

            بنظر می رسد که بعضی از باکتریها نسبت به بتالاکتامها تحمل پیدا کرده اند. آنتی بیوتیک های بتالاکتام در این باكتريها نمی توانند آنزیم های اتولیتیک القاء كنند و نسبت MBC به MIC بیشتر یا مساوی 32 می باشد. این بدان معنی است که پنی سیلین یا سفالوسپورین بیشتر از اينكه باکتریوسید باشد، باکتریواستاتیک است. مگراینکه میزان بسیار زیادی آنتی بیوتیک مصرف شود. این امر در درمان افراد با ایمنی سرکوب شده و یا بیماران نوتروپنی مشکل ایجاد می کند. باکتری هایی که گاهگاهی تحمل به بتالاکتاماها را نشان می‍ دهند عبارتند از: لیستریا منوسیتوژنز، استافیلوکوک اورئوس، استافیلوکوک اپیدرمیدیس، استرپتوکوک آگالاکتیه و استرپتوکوک سانگوئیس؛ تمام این باکتری ها گرم مثبت می باشند.

(4) تاثیر بتالاکتامازها

            پردردسرترين مكانيسمهاي مقاومت به آنتي بيوتيك، متعلق به بتالاكتامازها بوده است. يك بتالاکتاماز، آنزیمی است که بصورت غیرکوالانت به آنتی بیوتیک هاي بتالاکتام باند می کند و با تشکیل یک پیوند کووالانت، سبب هیدرولیز باند آمیدی حلقوی حلقه لاکتام و آزاد شدن آنتی بیوتیک تغییریافته (غیرفعال) می گردد. بتالاکتامازها براي آنتی بیوتیک های بتالاکتام، با PBP ها رقابت می کنند. امروزه بیشتر از 100 نوع بتالاکتاماز شناخته شده که هر کدام الگو، اختصاصیت و تمایل مربوط به خود را دارند. اگر چه بتالاکتامازها در بین باكتريهاي گرم مثبت و منفی بسیار پخش شده اند، اما بنظر می رسد که توزیع آنها به صورت چند دسته بندي بزرگ است که دو نوع طبقه بندی زیر بسیارمعمول می باشد.

اولین سیستم طبقه بندی مولکولی Ambler  می باشد که براساس همولوژی پروتئین یا تشابه آمینواسیدی این پروتئین ها ، بتالاکتامازها را به 4 کلاس اصلی دسته بندی می کنند که عبارتند از A، B، C، D _شکل 1).  در این نوع طبقه بندی ویژگی های فنوتیپی مد نظر قرار نمی گیرد.  در این نوع طبقه بندی، کلاسهای A، C، D بتالاکتامازهای حاوی سرین می باشند، در مقابل آنزیم هایی که در کلاس B قرار گرفته اند، در واقع متالوبتالاکتامازها هستند که برای فعالیت خود نیاز به فلز روی دارند. این سیستم زیرمجموعه سیستم های  M.H.Richmond R.B.Sykes می باشد که در ان طبقه بندی  براساس نوع سوبسترا، ژنهای کدکننده، بیان ژن و وزن مولکولی می باشد.

سیستم طبقه بندی رایج دیگر در خصوص بتالاکتاماز ها سیستم Bush jacoby medeiros  می باشد که در ان بتالاکتامازها براساس نوع سوبسترا و مطالعات مهاری طبقه بندی می شوند. بتالاکتامازهای باكتري هاي گرم مثبت که در این سیستم در یک کلاس واحد قرار دارند، آنزیم هایی هستند که به مقدار زیاد تولید شده و به محیط خارج ترشح می شوند، بطوریکه در خارج سلول می توانند، بتالاکتام ها را غیرفعال کنند. دراین حالت، آنها از باکتری هایی که خودشان بتالاکتاماز تولید نمی کنند، نیز حفاظت می کنند. این پدیده اثر تلقيح (Inoculum effect) نامیده می شود و به هر آنزیم غیرفعال کننده آنتی بیوتیکی که توسط باکتری های مقاوم به محیط ترشح می شود، مرتبط می باشد. در باكتريهاي گرم منفی، بتالاکتامازها به شش کلاس اصلی تقسیم می شوند. احتمالاً مهم ترین بتالاکتامازهای سیستم ريچموند- سایکس در كلاس I قرار دارند. بتالاکتاماز کلاس I توسط کلاوولانات یا سولباکتام مهار نمی شوند و بعضی از آنها، سفالوسپورین های نسل سوم را می توانند هیدرولیز نمایند. بیشتر بتالاکتامازها ساختمانی اند، اما بتالاکتامازهای استافیلوکوکی و کلاس I توسط سفامندول، سفوکسی‍تین و ایمی پنم القاء می شوند. بتالاکتامازهای کلاس II تا کلاس IV همگی توسط کلاولانات یا سولباکتام مهار می شوند. این بتالاکتامازها به میزان کم تولید شده و محدود به فضای پری پلاسمیک می باشند. بنابراین نفوذپذیری غشاء خارجی بسیار بر عملکرد آنها اثر می گذارد و اثر تلقیحی نیز وجود ندارد. اگر تغییری در پورین روی دهد که سبب کم شدن نفوذپذیری شود ، تاثیر بتالاکتامازها احتمالاً به میزان زیادی افزایش می یابد.


گزارش پنجمين كنگره بين‌المللي آزمايشگاه و بالين


دبیر اجرایی پنجمين كنگره بين‌المللي آزمايشگاه و بالين (دکتر رضا میرنژاد) :

         

 کنگره آزمایشگاه و بالین که چندین دوره آن در سالهای گذشته برگزار شده و امسال به یاری خدواند متعال پنجمین دوره آن در تاریخ 29-26 دی ماه برگزار گردید، یک مجرائی جهت  تعامل میان متخصصان علوم آزمایشگاهی و حوزه بالین بود که این ارتباط نقش مهمی در ارتقای کمی و کیفی ارائه خدمات هر دو گروه به مردم  عزیزمان دارد. چراکه اعتماد متقابل متخصصان در حوزه بالین و علوم پایه می‌تواند در روند تشخیص و درمان بسیاری از مشکلات از جمله بیماری‌های عفونی بسیار موثر واقع شود.

با توجه به اینکه تغییر باعث پیشرفت هر مسئله ای می شود، لذا سیاستگذاران  کنگره امسال تلاش کرده بودند که کنگره سال جاری نسبت به دوره های قبل دارای تغییراتی باشد. یکی از این تغییرات برگزاری بین المللی کنگره بود. در این زمینه، پس از رایزنی های فراوان با اساتید مطرح در سراسر دنیا، چندین  متخصص صاحب نام از کشورهای مختلف اروپائی، افریقائی و اسیائی برگزیده و در روزهای کنگره علاوه بر ارائه سخنرانی در موضوعات مختلف ازجمله اختلالات خونی، تشخیص سریع میکروارگانیسم ها و مقاومت داروئی در مراکز تحقیقاتی مختلف کشور حضور یافته و به ایراد سخنرانی پرداختند. لذا می توان گفت  این یک فرصت مناسبی بود که برگزارکنندگان کنگره برای دانشجویان و محققان جهت تعامل و گفتگو در زمینه های مختلف علمی با این عزیزان مهیا کرده بودند.

برگزاری جشنواره دانشجوئی در طی برگزاری کنگره به منظور ارج‌نهادن و تشویق دانشجویان برگزیده کشور، تغییری دیگری بود که کنگره امسال را از دوره های قبلی متمایز می کرد. هدف از این جشنواره‌ دانشجویی، شناسایی دانشجویان برگزیده و قدردانی از زحمات و تلاش این عزیزان بود. برای نیل به این هدف، دانشجویان در پنج گروه کارشناسی علوم آزمایشگاهی، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی علوم پایه پزشکی و آزمايشگاهي، دکترای حرفه‌ای گروه پزشکی و دستیاری بالینی، مورد ارزیابی قرار گرفتند. این بخش در روز افتتاحیه با استقبال خوبی از طرف دانشجویان بعمل امد.

همان گونه که عزیزان اطلاع دارند کنگره های مختلف آزمایشگاه و بالین در سالهای گذشته با محوریت های خاصی برگزار می گردید که این دوره با محوریت اختلالات خونی بود. به همین دلیل در این زمینه علاوه بر برگزاری پانل های تخصصی چندین کارگاه های آموزشی در ارتباط با اختلالات خونی در زمان برگزاری کنگره اجرا گردید. هم چنین در کنگره امسال چندین کارگاه  در زمینه های دیگر مانند HPLC، فلوسایتومتری برگزار گردید. در کل 18 پانل با موضوعات مختلف از جمله موارد زیر برگزار گردید:

ردیف

عنوان پانل

1

آموزش

2

اخلاق پزشكي

3

كاربرد نانوتکنولوژی در تشخيص و درمان

4

پژوهش و توليد در حوزه محصولات دانش محور مورد استفاده در آزمايشگاه و بالين

5

تشخيص سريع در آزمايشگاه

6

عفونت هاي فرصت طلب

7

عوارض ايمونولوژيك ناشي از تزريق خون

8

مقاومت دارويي در سل

9

چالش هاي تشخيصي هماتولوژيك در بدخيمي هاي گلبول هاي سفيد

10

مديريت آزمايشگاه

11

سلول هاي بنيادي

12

عفونت هاي بيمارستاني

13

بیماری ون ويلبراند

14

ريزگردها (از ديدگاه بالين و آزمايشگاه)

15

پيوند اعضا و آزمايشگاه

16

گفتمان آزمايشگاه و بالين

17

كم خوني هاي نورموكروم نورموسيتر

18

سرطان

Efficacy of Biomarkers in diagnosis ,treatment  and follow up of cancerous patients

 

خوشبختانه ما در کنگره امسال شاهده یک روند صعودی در دریافت مقاله و شرکت کنندگان بودیم که این نشانه خوبی برای برگزارکنندگان این کنگره می باشد. در طی زمان دریافت مقاله ( پایان آبان ماه 1391)،  930 مقاله به دبیرخانه کنگره ارسال شد که همگی انها مورد ارزیابی قرار گرفتند و با توجه به محورهای کنگره 720 مقاله انتخاب و داوری گردیدند. در نهایت حدود 540 مقاله جهت ارائه در طی 4 روز برگزاری کنگره مورد پذیرش قرار گرفتند که برای همگی انها علاوه بر ارائه به صورت پوستر، سخنرانی به مدت 3-2 دقیقه برنامه ریزی گردید و استقبال خوبی در الصاق و سخنرانی مقالات به عمل امد. بطوریکه خیلی از علاقمندان اعتقاد داشتند این یک روش خوبی برای ارتقا علمی کنگره ها می باشد.

در اختتامیه کنگره که بسیار با شکوه برگزار شد از پیشکسوتان رشته های مختلف تجلیل شد که جوایز خود را از دستات دکتر تاجبخش، دکتر مشتاقی و دکتر وجگانی دریافت نمودند. از جمله پیشکسوتانی که تقدیر بعمل امد می توان به آقای دکتر شهرابادی، آقای دکتر رخشان، خانم دکتر پسران، آقای دکتر امیری قراگزلو، آقای دکتر بيگدلي، خانم دکتر نوايي، آقای دکتر موبدي و  آقای دکتر اکبری  اشاره کرد.

در این کنگره استقبال شرکت ها بسیار خوب بود بطوریکه حدود 30شرکت تجهیزات و وسایل ازمایشگاهی را برای ارائه به نمایشگاه اورده بودند.

"پنجمين کنگره بين‌المللي آزمایشگاه و بالین"، از سه‌شنبه بيست و ششم لغايت جمعه بيست و نهم دي‌ماه سال 1391 در مركز همايشهاي رازي، واقع در پرديس همت دانشگاه علوم پزشکی تهران، برگزار خواهد شد.

این كنگره دارای امتیاز بازآموزی است. 

آدرس پست الكترونيك جامعه علمي آزمايشگاهيان ايران:

info@isacl.com

آدرس پست الكترونيك براي ارسال خلاصه مقاله:

congress@isacl.com

دبیر اجرائی کنگره دکتر رضا میرنژاد

جزوات  میکروب شناسی  (باکتری شناسی) و ویروس شناسی پزشکی کارشناسی ارشد و دکتری

میکروب شناسی پزشکی علمی با کستردگی فراوان و منابع مختلف می باشد که اغلب باعث شده علاقمندان این رشته را که خواهان تحصیل در مقاطع بالاتر می باشند با مشکل مواجه کنند. بنابراین پیمودن راههای موفقیت در این مسیر مستلزم راهنمای خوب می باشد. دکتر میرنژاد نفر اول آزمون دکتری  باکتری شناسی پزشکی وزارت بهداشت صاحب چندین تالیف در زمینه میکروب شناسی،  مدرس دانشگاه و آموزشگاههای کنکور مختلف در تهران جدیدا جزوه را در دروس ویروس شناسی و میکروب شناسی پزشکی ( پایه و سیستماتیک)  تهیه کرده است که قبولی شما را در کنکورهای ارشد و دکتری 100%  تضمین می کند.  این  مجموعه جزوات که حاصل تلاش های انجام شده و صرف هزینه و وقت بسیار جمع آوری شده  به صورت مکاتبه ای می تواند در اختیار علاقمندان قرار گیرد. هزینه این جزوات توافقی بوده و نحوه تحویل جزوات به صورت پستی می باشد.  در ضمن در زمینه شرکت در آزمون، نحوه مطالعه و غیره مشاوره رایگان داده می شود. لطفا با شماره تلفن 82482554 تماس حاصل فرمائید یا  در صورت نیاز به ایمیل rmirnejad@yahoo.cim مکاتبه نمائید.

کتاب میکروبشناسی عملی پزشکی

بزرگان علم پزشکی بیان می کنند که میکروب شناسی پزشکی هم علم و هم هنر می باشد، چراکه اطلاعات دانشمندان با توجه به خصوصیات متابولیسم، فیزیولوژی و ژنتیک میکروارگانیسم ها اصولی را جهت تست های آزمایشهای بالینی برای شناسائی ایزوله ها فراهم می نمایند. شناسائی خصوصیات مورفولوژی میکروسکوپی و ماکروسکوپی میکروارگانیسم ها هنر علم میکروب شناسی بالینی می باشد که با انتخاب تست های مناسب می توان به راحتی ارگانیسم ها را شناسائی کنند. یک میکروب شناس،پاتولوژیست، متخصص عفونی، تکنسین های آزمایشگاه بایستی به اصول کار در آزمایشگاه ازجمله نحوه نمونه گیری، تشخیص عوامل مختلف عفونی با روشهای کلاسیک و متدهای پیشرفته مولکولی و بررسی حساسیت میکروبی آشنا باشد. لذا هدف از نگارش این کتاب ارائه یک مجموعه اطلاعات علمی مورد نیاز برای فهمیدن ویژگی های ساختمانی، فیزیولوژیک، پاتوژنیک و بالینی ارگانیسم های ایجاد کننده عوامل عفونی می باشد. این کتاب راهنمای خوبی جهت کار در آزمایشگاه میکروب شناسی می باشد، چراکه از جمع آوری نمونه، انتقال روشهای تشخیص ارگانیسم ها (روشهای سنتی و مولکولی) و تایپینگ مولکولی میکروارگانیسم ها در آن شرح داده است. بنابراین مطالعه این کتاب(میکروبشناسی عملی پزشکی )را به متخصصان بیماریهای عفونی، پاتولوژیست ها، میکروب شناسان بالینی و تکنسین های پزشکی توصیه می کنیم.

از آنجا که هر بحث تخصصی خالی از اشکال نمی باشد، لذا از اساتید و دانشجویان عزیز که این مجموعه را مطالعه می نمایند، تقاضا داریم مانند همیشه با ارائه نظر صادقانه ما را در جهت بهبود کمی وکیفی مطالب کتاب یاری نمایند، تا در چاپ های بعدی، کتابی با کیفیت بهتر تقدیم حضورتان گردد.

برخود فرض مي‌دانيم از زحمات آقايان دکتر خوئی، مهندس جلیل زاده خوئی ( مدیر محترم انتشارات پیوند مهر) و خانم زمانی كه در تايپ، طراحي، ويرايش و چاپ كتاب ما را ياري نموده‌اند تشكر و قدرداني ‌شود.

 

کانون علمی آموزشی پایتخت

کانون علمی آموزشی پایتخت

 

کارشناسی ارشد       Ph.D      کاردانی به کارشناسی

علوم پایه پزشکی

ایمنی شناسی، بیوشیمی بالینی، میکروب شناسی، قارچ شناسی، انگل شناسی ویروس شناسی ، بیوتکنولوژی، علوم آزمایشگاهی ،کارشناسی به پزشکی

 

کلاس های حضوری           نکته وتست         مشاوره آموزشی رایگان   

مجموعه کامل جزوات کارشناسی ارشد و کاردانی به کارشناسی علوم آزمایشگاهی

اساتید موسسه:

قارچ شناسی پزشکی و تک یاخته شناسی  : دکتر محمدرضاشکوه امیری

رتبه اول دکتری تخصصی قارچ شناسی پزشکی دانشگاه تربیت مدرس ،مدرس جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی  مشاور آموزشی موسسه، ،مؤلف کتابهای قارچ شناسی پزشکی و تست های کاردانی به کارشناسی علوم آزمایشکاهی

ایمنی شناسی پزشکی : دکتر عقیل

رتبه اول دکتری تخصصی ایمنی شناسی پزشکی دانشگاه تربیت مدرس ، عضو هیئت علمی دانشگاه و مدرس جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی، ایران مؤلف و مترجم کتابهای ایمنی

 بیوشیمی عمومی و بالینی بیولوژی سلولی و مولکولی : دکتر جواد محمد نژاد

رتبه اول دکتری تخصصی بیوشیمی بالینی پزشکی دانشگاه تربیت مدرس، مدرس جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی و ایران مؤلف و مترجم کتابهای متعدد  بیوشیمی(هارپر،لنینجرو...) و زیست سلولی و مولکولیloodish

میکروب شناسی و ویروس شناسی :

دکتر داود اسماعیلی

مدرس جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی ،مؤلف و مترجم کتابهای مرجع کنکور میکروب و ویروس شناسی

دکتر رضا میرنژاد :

 رتبه اول دکتری تخصصی باکتری شناسی پزشکی وزرات بهداشت ، مدرس جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران، مؤلف و مترجم کتابهای مرجع کنکور میکروب و ویروس شناسی

تلفن : 9324209 0932

amozeshgahpaytakht@yahoo.com

کلامیدیا و بیماریهای جنسی

کلامیدیا یکی از متداولترین عفونتهای باکتریایی مقاربتی به شمار می رود. چنانچه این بیماری به موقع درمان نشود می تواند مشکلات جدی برای زندگی را ملاحظه نمایید).

در خانمها کلامیدیا باعث عفونت دهانه رحم می شود. در هر دو جنس، مجرای ادراری، « عوارض بیماری » آینده فرد ایجاد کند. بخش انتهای روده بزرگ و چشمها نیز ممکن است عفونی شود. گاهی نیز باکتری آن در دیگر قسمتهای بدن شامل گلو، ریه و کبد زیست می کند.
نشانه ها و علایم بیماری علایم عفونت غالبا بین یک تا سه هفته پس از ابتلا آشکار می شود. ممکن است تا مدت زیادی هم نشانه ای ظاهر نشود.
گاهی نیز این بیماری علایم مشخصی از خود نشان نمی دهد. البته نشانه های این بیماری در مردان بارزتر از زنان است.
علایم بیماری در زنان علایمی که ممکن است بروز کند عبارت است از:
* افزایش اندک ترشحات رحمی (که در اثر ملتهب شدن دهانه رحم ایجاد می شود)

* درد زیر شکم
* احساس درد هنگام آمیزش جنسی

* سوزش و تورم دردناک چشمها (درصورت سرایت عفونت به آنها)

علایم بیماری در مردان علایم زیر می تواند ظاهر شود:
* ترشحات آلت که ممکن است سفید (به رنگ برف) و آبکی بوده و بر زیرجامه لکه برجای گذارد.

* احساس درد یا سوزش هنگام ادرار
* سوزش و تورم دردناک چشمها (درصورت سرایت عفونت به آنها)
در موارد نادری این بیماری عوارضی در انتهای روده بزرگ ایجاد می کند.
چگونگی سرایت بیماری روشهای انتقال این بیماری عبارت است از:

* آمیزش جنسی با همسر مبتلا
* سرایت از مادر به کودک هنگام تولد

* گاهی نیز عفونت از طریق انگشتان از ناحیه تناسلی به چشمها منتقل می شود.
آزمایشهای طبی برای تشخیص بیماری

* معاینه ای از ناحیه تناسلی که توسط پزشک یا پرستار انجام می شود.

* با استفاده از یک دستمال پنبه ای-پشمی یا اسفنجی نمونه هایی از قسمتهایی که ممکن است آلوده باشند گرفته می شود.

* درمورد مردان یک معاینه ظاهری از بیضه ها انجام شده تا سالم بودن آنها بررسی شود.

* نمونه ای از ادرار گرفته می شود.
هیچ یک از این آزمایشها توام با درد نیست اما گاهی ممکن است راحت نباشد.

این بیماری چند روز بعد از ابتلا (غالبا پیش از آنکه عارضه ای از خود نشان دهد) در آزمایشها قابل تشخیص است.
تشخیص و درمان نمونه های تهیه شده هنگام معاینه، به آزمایشگاه ارسال شده و نتیجه آن معمولا در عرض یک هفته آماده می شود.

درمان :

درمان این بیماری ساده است و با تجویز قرصهای آنتی بیوتیک انجام می شود. چنانچه به آنتی بیوتیکها حساسیت داشته یا احتمال می دهید که باردار باشید.
باید آن را با پزشک درمیان بگذارید تا نوع آنتی بیوتیک را عوض کند. همچنین کامل کردن دوره درمان نیز ضروری است و اگر متوقف شد باید مجددا از ابتدا درمان را آغاز کنید.
چنانچه ابتلای به کلامدیا در شما تایید شد، یک مشاور درمانی با شما درباره این عفونت صحبت کرده و به پرسشهایتان پاسخ خواهد داد. او درباره همسرتان پرسشهایی را مطرح می کند تا در صورت لزوم وی تحت معاینه و درمان قرار گیرد. تا مراجعه مجدد به مرکز درمانی و اطمینان از برطرف شدن کامل عفونت توسط پزشک باید از فعالیت جنسی نافذ (یعنی ادخال آلت در مهبل، دهان یا مقعد) خودداری کنید.
عوارض بیماری
(الف) در زنان:

* چنانچه این بیماری به موقع درمان نشود می تواند منجر به بیماری التهاب لگن خاصره (PID) شود. این التهاب مربوط به لوله های فالوپ (لوله هایی که تخمک از طریق آنها به رحم می رسد) است. بیماری التهاب رحمی می تواند باعث بروز مشکلاتی در زمینه باروری شود. در واقع ریشه بسیاری از موارد ناباروری به عفونت ناشی از کلامدیا برمی گردد.
* امکان ابتلا به ورم آپاندیس وجود دارد.

* ابتلا به این بیماری هنگام بارداری می تواند باعث حاملگی خارج از رحم یا تولد زودرس شود.

همچنین ممکن است عفونت به کودک منتقل شده و باعث بروز عیوبی در چشمها و ریه آن شود. البته این بیماری را می توان در حین بارداری بدون هیچ مشکلی مداوا کرد. * بیماری کلامدیا می تواند منجر به درد مزمن در ناحیه لگن خاصره شود.
(ب) در مردان:

عوارض این بیماری در مردان فراگیر نیست ولیکن می تواند منجر به التهاب دردناک بیضه ها شود، که سبب نازایی می گردد.
(ج) مشترک در مردان و زنان:

* یکی از پیامدهای کلامیدیا، سندرم رایتر است. این بیماری باعث التهاب چشمها و مفاصل شده و گاهی نیز سبب پیدایش جوشهایی در کف پا و اندام تناسلی می شود.

* امکان ابتلا به ورم آپاندیس وجود دارد.
همواره باید به خاطر داشت که استفاده از کاندوم هنگام آمیزش جنسی، خطر سرایت بیماریها و عفونتهای مقاربتی را کاهش می دهد.

منبع:سایت پزشکان بدون مرز

گلودرد چرکی و عوارض آن

گلو درد یکی از شایعترین دلایلی است که بیماران به متخصصین گوش و حلق  و بینی مراجعه میکنند. گلو درد غالبا بدلیل عفونت مستقیم حلق بوسیله ویروسها یا باکتریها ایجاد میشود اما دلایل دیگری مثل رفلاکس معده ، ترشحات مزمن پشت حلق ، سرفه های مزمن ، حساسیت و کشیدن سیگار نیز میتوانند باعث گلو درد شوند. 

در  این مقاله تمرکز بحث ما در مورد گلودردهای باکتریایی و ویروسی است. اینگونه گلو درد ها غالبا در اواخر زمستان و اوایل بهار شایعتر هستند . راه  انتقال گلودرد باکتریایی و ویروسی غالبا از طریق تماس با دست و ترشحات بینی فرد مبتلا است .
گلودردهای ویروسی
گلودرد ویروسی شایعترین علت گلو درد است که علائم آن شامل علائم سرماخوردگی ،کونژتکتیویت ، خستگی یا کوفتگی عضلانی ، گرفتگی صدا و تب خفیف است .

در بچه ها ممکن است علائم دیگری مثل تهوع ، استفراغ ، دردهای شکمی و اسهال نیز دیده شود.یکی از انواع گلودردهای ویروسی بیماری منونوکلئوز عفونی است  که بیشتر در افراد ۱۵ تا ۳۰ ساله دیده می شود .

علائم بالینی آن شامل تب ، گلودرد ، وجود ترشحات فراوان بر روی لوزه ها ، بزرگ شدن غده های لنفاوی گردن  و گاهی بزرگی کبد و طحال است. ۹۰% مبتلایان به منونوکلئوزعفونی که  با آمپی سیلین یا آموکسی سیلین درمان شوند  دچار بثورات پوستی به شکل  برو ز قرمزی های پراکنده در سطح پوستشان میشوند.
درمان گلو دردهای ویروسی مثل سایر بیماریهای ویروسی ، درمانی علامتی است  که شامل استراحت کردن و استفاده از مسکن ها و تب بر ها  است .آنتی بیوتیکها بر گلو دردهای ویروسی تاثیری ندارد.
گلو درد های باکتریایی
مبتلایان به گلو درد باکتریایی معمولا علائم بیماری ویروسی مثل آبریزش بینی ، سرفه ، یا کونژتکتیویت را ندارند. شایعترین باکتری که باعث گلو درد میشود استرپتوکوک  است.علائم آن شامل قرمزی و تورم حلق  و  وجود ترشحات چرکی بر روی لوزه ها است .

اگر گلو درد باکتریایی درمان نشود معمولادر عرض ۷ تا ۱۰ روز بهبود میابد.درمان با آنتی بیوتیک باعث میشود که این مدت به ۲۴ ساعت کاهش یابد و آنتی بیوتیک از اکثر عوارض گلودردهای استرپتوکوکی جلوگیری میکند.
عوارض گلودردهای استرپتوکوکی
عوارض ناشی از گلودرد استرپتوکوکی خیلی کمتر از آن چیزی است که تصور می شود.از  این عوارض میتوان از  تب روماتیسمی ، آبسه دور لوزه ( پری تونسیلار) و گلومرولونفریت نام برد. 
آبسه پری تونسیلار در کمتر از ۱ % کسانی که بعد از گلو درد استپتوکوکی از آنتی بیوتیک استفاده کرده اند دیده میشود.فرد مبتلا به آبسه دور لوزه ظاهر بدحالی دارد ، حالت حرف زدنش مثل حالتی است که سیب زمینی داغ در گلویش گیر کرده باشد (hot potato voice) ، اطراف لوزه متورم است و زبان کوچک به سمت مقابل رانده شده است.

سونوگرافی داخل دهانی روش تشخیصی مناسبی برای آبسه دور لوزه است. درمان آن آنتی بیوتیک وریدی و تخلیه کردن آبسه به روش جراحی است.
تب روماتیسمی یکی دیگر از عوارض نادر بعد از گلو دردهای استرپتوکوکی است . در بیماری که بدنبال گلو درد چرکی دچار درد و تورم مفاصل ، ندولهای زیر پوستی و صداهای اضافی قلبی میشود باید به تب روماتیسمی فکر کرد.
گلومرولونفریت یا گرفتاری کلیه نیز عارضه نادر دیگری از گلودرد استرپتوکوکی است که درمان گلو درد با آنتی بیوتیک مناسب نیز از احتمال ایجاد گلومرولونفریت کم نمیکند.علائم آن شامل هماچوری یا وجود خون در ادرار ، تکرر ادرار و تورم اندام تحتانی است.

منبع: سایت پزشکان بدون مرز

روشهای تایپینگ باکتریها(قسمت دوم)

فهمیدن توزیع و ارتباط پاتوژن ضروری است، چراکه تعیین اپیدمیولوژی میکروب و عفونت به طراحی روشهائی جهت کنترل پاتوژن کمک فراوان می کند. نقش تایپینگ پاتوژن این می باشد که مشخص کند که اگر ایزوله هائی از نظر اپیدمیولوژیکی وابسته هستند آیا از نظر ژنتیکی به هم مربوط می باشند. در گذشته از ویژگی های فنوتیپی مانند بیوتیپ، سروتیپ، باکتریوفاژ یا باکتریوسین تیپ و پروفایل حساسیت به آنتی بیوتیک جهت تایپینگ میکروب ها استفاده می شد، ولی امروزه با پیشرفت روش های مولکولی در دو دهه اخیر، آنها را بسیار کارآمد در تایپینگ مولکولی کرده است. تکنیک های مولکولی که برای تایپینگ میکروب ها بکار می روند عبارتنداز PFGE، روشهای متکی بر برش آنزیمی، آنالیز پلاسمیدها و روش های تیپ بندی براساس PCR. بکارگیری روش های مولکولی برای تیپ بندی پاتوژن ها در ارتباط دهی دقیق بین سویه ها و گونه ها بسیار اساسی می باشد. اثبات ارتباطات کلون های یک پاتوژن به ما این امکان را می دهد که منبع آلودگی (انسان یا محیط) را پیدا کرده ، سویه های عفونی از سویه های غیر عفونی را متمایز نموده و در نهایت عود را از عفونت مجدد تفکیک نمائیم.

تعدادی از عفونت ها ناشی از میکروب های کومنسال می باشند، بنابراین این مهم می باشد که تعین کنیم که آیا این ایزوله جدا شده از فرد بیمار سویه پاتوژن می باشد یا اینکه سویه کومنسال سبب عفونت شده است. همچنین با تیپ بندی می توان گفت که یک فرد اگر دچار عفونت مجدد شده است این در اثر عود بیماری می باشد یا اینکه توسط سویه غیر از سویه ایجادکننده عفونت اولیه آلوده شده است. هم چنین اگر عفونت ناشی از عود باشد این روشها  نشان می دهند که رژیم درمانی اولیه موثر نبوده و درمان جایگزین باید انجام بگیرد.

امروزه با استفاده از تیپ بندی مولکولی در بیمارستان ها جلو شیوع بسیاری از عفونت های بیمارستانی را گرفته می شود و از این نظر به اقتصاد و سلامت جوامع مختلف کمک شایانی می گردد.

Heminested PCR

          همانند Nested PCR این نوع PCR برای افزایش حساسیت PCR روی محصول اولیه PCR انجام می شود. در این روش برخلاف Nested که پرایمرهای دوم (اینترنال) هر دو متفاوت از پرایمرهای اول می باشند، یک پرایمر از پرایمرهای اولیه و یک پرایمر جدید (پرایمر اینترنال) استفاده می شود. در این نوع PCR ها محصول ثانویه نسبت به محصول اولیه کوتاهتر می باشد. فایده Nested PCR افزایش حساسیت و اختصاصیت در PCR می باشد، ولی معایب آن وقت گیر و قیمت بالا بدلیل انجام دو سری PCR و افزایش امکان آلودگی در طی انتقال محصولات PCR اولیه به لوله دوم جهت PCR ثانویه می باشد. جداسازی فیزیکی مخلوط محصولات با واکس یا موم و طراحی مجموعه پرایمرها با یک درجه حرارت بالاتر annealing دو راهکار جهت کاهش آلودگیبالقوه می باشد.